NAUJIENA

Galima rasti 24 priežastis, kodėl „Žalgiriui” trūks žaidėjo Nr. 24. Tačiau ilgesingai žiūrėti vaizdo klipus su Sonny Weemso dėjimais Kauno komanda neturės laiko. Žalgiriečiai turi išmokti žaisti be šio amerikiečio.

„Noriu atsiprašyti „Žalgirio” aistruolių ir komandos draugų. Tai kažkas, ko negaliu kontroliuoti. Žali-balti – per amžius! Tikiuosi išgyti greitai”, – šitokią žinutę „Twitter” paliko S. Weemsas, sužinojęs medikų išvadas.

Magnetinio rezonanso rezultatai parodė, kad per mačą su Prienų „Rūdupiu” išsuktą kairę čiurną S. Weemsas turės gydytis 6–8 savaites.

LKL sezono pabaiga numatyta gegužės viduryje, o tai reiškia, kad „Žalgiris” turi būti pasirengęs sezoną baigti be savo superžvaigždės.

Geriausias pirkinys istorijoje

Ennisas Whatley, Tyusas Edney, Tanoka Beardas, Marcus Brownas – prie šios kompanijos dera ir S. Weemsas.

Prasidėjus NBA lokautui iš Toronto į Kauną atvykęs 25 metų 198 cm ūgio amerikietis paliko savo pėdsaką „Žalgirio” istorijoje.

Buvo ne tik efektingų dėjimų žybsnių, kuriais atletiškas puolėjas spindėjo Eurolygos gražiausių epizodų dešimtukuose.

Vidutiniškai po 15,5 taško rinkęs S.Weemsas net 10 iš 16 Eurolygos rungtynių šį sezoną buvo rezultatyviausias Kauno komandoje.

„S. Weemsas sugeba daugiau negu normalus žaidėjas, – amerikiečio karjeros etapą Kaune vertino krepšinio specialistas Steponas Kairys. – Jis turėjo gebėjimų daug ką atlikti pats, be derinių ar kitų pagalbos. Tokie universalūs krepšininkai yra retenybė.

Panašus buvo Lino Kleizos vaidmuo Lietuvos rinktinėje per 2010 metų pasaulio čempionatą Turkijoje. Jei iš tos Lietuvos rinktinės atimtume L .Kleizą, būtų šis tas panašaus, kaip iš „Žalgirio” atėmus S.Weemsą.

Šis žaidėjas buvo bene geriausias pirkinys per „Žalgirio” istoriją, todėl netekti tokio žmogaus yra skausminga.”

Atakavo geriau nei gynėsi

Tačiau S.Weemso skrydžiai nenuskraidino Kauno krepšininkų į užsibrėžtas aukštumas.

Eurolygoje „Žalgiris” iškovojo 4 pergales ir patyrė 12 pralaimėjimų.

Praėjusį sezoną „Žalgirio” klubo sporto direktoriumi dirbęs Šarūnas Sakalauskas sutinka, kad S. Weemsas buvo geriausias Kauno komandos žaidėjas šį sezoną. Bet, jo nuomone, to per mažai.

„Eurolygoje „Žalgiris” nepateko ten, kur norėjo, – pabrėžė Š.Sakalauskas, šiuo metu dirbantis Šarūno Marčiulionio krepšinio akademijoje. – VTB jungtinėje lygoje nesėkmių taip pat būta daug. O LKL ar BBL pirmenybėse „Žalgiriui” nereikia tokio lygio žaidėjo kaip S. Weemsas.

Kažkas netiko. Nežinau priežasčių, bet S.Weemsas nežaidė taip, kaip gali. Paprastai tokie krepšininkai kviečiami, kad įgyvendintų klubo šeimininkų iškeltus tikslus. Tačiau tikslai nebuvo pasiekti.”

Š. Sakalauskas mano, kad „Žalgiriui” trūko gerai besiginančio S. Weemso.

„Komanda gerai žaidžia, kai gerai ginasi. Gynyba suvienija komandą. Gerai puolanti komanda gali neblogai sužaisti pavienes rungtynes, bet ji nelaimi čempionatų. Manau, „Žalgiriui” trūko gynybos, kad komanda atskleistų visą savo talentą.

Ne kiekvienas gerai puolantis žaidėjas gali gintis. Ne kiekvienas gerai puolantis žaidėjas yra valingas. S. Weemsas nesigynė gerai”, – sakė Š. Sakalauskas.

Kas stos į laisvą vietą?

„Žalgirio” treneriams reikės surasti būdų, kaip užpildyti atakų lyderio vietą.

Papildoma naujų žaidėjų registracija LKL pirmenybėse baigėsi praėjusią savaitę, ir prisivilioti Jono Mačiulio ar kurio kito puolėjo Kauno klubas tiesiog nebegali.

„Po Sonny traumos kiti vaikinai turės perimti jo vaidmenį, nors laiko pasirengti ir neturime labai daug, – po 2:1 laimėtos BBL ketvirtfinalio serijos prieš Prienų „Rūdupį” pažymėjo „Žalgirio” treneris Aleksandras Trifunovičius. – Būsime dvylikos žaidėjų komanda.

Galbūt kai kurie buvo nepatenkinti dėl mažo minučių skaičiaus. Dabar jie turės progą įrodyti, ko yra verti.

Jau žaidėme kelerias rungtynes be S. Weemso, ir kokybė nebuvo prasta.

Tomas Delininkaitis yra rinktinės krepšininkas, Vytenis Lipkevičius patobulėjo per sezoną, Dainius Šalenga yra sukaupęs daug patirties, o Mantas Kalnietis ir Marko Popovičius gali žaisti dviejose pozicijose. Tad bus kam pakeisti S. Weemsą.”

Š.Sakalausko nuomone, dar ir Mindaugas Kuzminskas turėtų gauti daugiau minučių aikštėje lengvojo puolėjo pozicijoje.

„Jei „Žalgiris” žaistų Eurolygos ketvirtfinalyje, sakyčiau, kad S. Weemso trauma yra netektis. Tačiau su S. Weemsu ar be jo „Žalgiris” pasieks LKL ir BBL finalus, – neabejojo Š.Sakalauskas. – Yra D. Šalenga ir M. Kuzminskas. Jie turėtų būti parengti planui X, kad esant reikalui pakeistų S. Weemsą.

Kauno klubas ir be amerikiečio turi daug gerų žaidėjų.”

Tačiau ar daug gerų žaidėjų atstos vieną labai gerą? S. Kairys mano, kad ne.

„Tokio lygio žaidėjo, kuris galėtų atstoti S. Weemsą, „Žalgiryje” nėra, – pabrėžė S. Kairys. – Reikės daugiau drausmės, darnaus žaidimo ir tikro nusiteikimo, kuris šį sezoną Kauno komandą kažkodėl aplanko retai.”

Milžinų jėgos išsilygino?

Įtemptas varžybų grafikas ir kovos trimis frontais laukia „Žalgirio” per likusią pusantro mėnesio sezono dalį.

VTB jungtinės lygos atkrintamosios varžybos, Baltijos lygos finalo ketverto turnyras, LKL finalai – netoli. O atkelta dvikova su amžinu varžovu Vilniaus „Lietuvos rytu” įvyks jau balandžio 5 dieną Kaune.

Tai bus LKL reguliariojo sezono rungtynės, bet kartu – tarsi įžanga į galimą lygos grandų dvikovą finalo serijoje.

„Žalgirio” ir „Lietuvos ryto” karas dėl LKL aukso žiedų visada kaitino krepšinio sirgalių aistras, o S. Weemso trauma didžiausią LKL čempionato intrigą pakurstė dar labiau.

„Su S. Weemsu LKL finalo serijoje nedidelę persvarą būčiau linkęs skirti „Žalgiriui”, – pripažino S. Kairys. – Tačiau dabar „Lietuvos ryto” ir „Žalgirio” komandų galimybės susilygino.”

„Žinoma, „Lietuvos rytui” bus lengviau, nes uždengti S.Weemsą labai sunku, – pabrėžė Š. Sakalauskas. – Vertindamas pagal žaidėjų sudėtį vis tiek sakyčiau, kad turėtų nugalėti „Žalgiris”.

Tačiau komandine dvasia ir kovingumu stipresnis „Lietuvos rytas”. Vilniečiai, neturėdami žvaigždžių, eina ties savo galimybių riba ir iki šiol išspaudė maksimumą. Todėl LKL finalas gali būti labai intriguojantis.”

Penki ryškiausi pasirodymai

1. Su „Chimki” Kaune. Tos atakos pamiršti neįmanoma. Mačo laikrodžiui skaičiuojant paskutines sekundes S. Weemsas prarėžė „Chimki” gynybą: nuskridęs iki krepšio sugrūdo kamuolį, išplėšdamas pergalę 95:94 VTB jungtinės lygos rungtynėse. Tą vakarą Kaune S. Weemsas pelnė 25 taškus – tai buvo rezultatyviausias amerikiečio mačas „Žalgiryje”.

2. Su „Zagreb” Kaune. Lemiamose rungtynėse „Žalgiriui” siekiant bilieto į Eurolygos „Top 16” S.Weemsas pelnė 20 taškų, o žalgiriečiai įveikė Kroatijos čempionus 87:76.

3. Su „Lietuvos rytu” Vilniuje. Atrodė, kad Artūras Jomantas sėkmingai gynėsi prieš S. Weemsą, bet „Žalgirio” atakų lyderis vis tiek pelnė 15 taškų, o LKL favoritų mače Kauno klubas įveikė amžinus varžovus 82:72.

4. Su „Unicaja” Kaune. S. Weemso dublis – 18 taškų ir 11 atkovotų kamuolių, taip pat dėjimas į krepšį paskutinę rungtynių minutę padėjo „Žalgiriui” palaužti Malagos ekipą (67:65) ir išsilaikyti kovojant dėl vietos „Top 16”. Pagal naudingumo balus – 22 – tai buvo geriausias S.Weemso mačas Eurolygoje.

5. Oro karaliaus konkursas. Ne pati sunkiausia S. Weemso pergalė, bet per LKL Žvaigždžių dieną amerikietis neturėjo lygių dėjimo į krepšį varžybose. Ypač įsiminė S. Weemso skrydis ir dėjimas atsispyrus nuo baudų metimo linijos.

Penki didžiausi akibrokštai

1. „Tai absurdas. Čia net negaliu gauti reikiamo gydymo. Tai absurdas”, – „Twitter” tinkle skundėsi S. Weemsas, kol „Žalgirio” gydytojai laukė, kada krepšininkui atslūgs sužeistos čiurnos patinimas ir bus galima atlikti išsamesnius tyrimus.

2. Eurolygoje S. Weemsas praleido vieninteles rungtynes – Kaune su „Barcelona”. Amerikietis skundėsi peties skausmais, bet klubo savininkas Vladimiras Romanovas savo žaidėją apkaltino simuliavimu. „Daktaras sako: ištyrėme jo rentgeną, nieko nėra. Nėra net pėdsakų”, – televizijos laidoje S. Weemsą įtarinėjo V.Romanovas.

3. „Jei nepateksime į Eurolygos „Top 8”, tikriausiai grįšiu į NBA”, – vasario pradžioje hoopshype.com netikėtai paskelbė S. Weemsas, nors jo kontraktas su Kauno klubu galioja iki sezono pabaigos.

Galbūt viena priežasčių pirma laiko palikti Kauną buvo tuomet Lietuvą sukaustę šalčiai, nes amerikietis rašė: „Dabar čia taip šalta. Minus 25. Net negaliu niekur iškišti nosies, eiti ten, kur esu įpratęs. Visą laiką sėdžiu namie ir žaidžiu „X Box”.”

4. Per „Žalgirio” pralaimėtas rungtynes (76:84) Kaune prieš „Maccabi” S. Weemsas įmetė tik 2 taškus – pataikė 1 metimą iš 8 ir suklydo 6 kartus. Dar vienas „Žalgirio” lyderio rodiklis – minus 8 naudingumo balai.

5. S. Weemso žodžių mūšis su Marko Popovičiumi nepridėjo „Žalgiriui” darnos komandai sunkiu metu.

„Mūsų komandoje per daug žaidėjų, kurie stengiasi padaryti daugiau negu gali”, – po pralaimėtų Eurolygos rungtynių Zagrebe neišlaikė S. Weemsas.

„S.Weemsas kartais išdarinėja stebuklus, o kartais priima kvailoką sprendimą”, – tuo pat metu įgėlė M. Popovičius.

Kęstutis Rimkus, “Lietuvos rytas”

Rašyti komentarą

neburnok.lt

Rašykite komentarus ir dalyvaukite 24krepsinis.lt konkurse! Plačiau apie konkursą.



Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas